Bagaimana untuk memilih periuk bunga

- Dec 05, 2018-

Kawan yang suka menanam keraguan tentang cara memilih pot bunga, ketika memilih pot bunga, yang mana perlu diketahui? Pot bunga besar bagus atau tidak? Mari bincangkan masalah secara terperinci:

 

1.Breathable: Untuk mengekalkan nafas tumbuh-tumbuhan, bahagian bawah mesti mempunyai lubang. Lebih besar, tanah yang kaya dengan pemakanan dapat hilang, jika tidak ada lubang di bawah, pelepasan tidak keluar, ini dapat mempengaruhi tanaman pertumbuhan yang teruk.Bahkan tumbuh-tumbuhan yang mencintai air dengan saliran miskin akan memberi impak kepada pertumbuhan akar. Cara yang salah ialah, selepas membeli pot bunga, gunakan kain kasa tingkap untuk naik ke dalam lubang saliran bawah bunga, letakkan tanah sekali lagi, ini boleh mengelakkan menyiram tanah lari.

 

2. Perhatikan saiz periuk : Itulah saiz, diameter dan ketinggian, yang sepadan dengan diameter mahkota dan saiz akar tumbuhan. Potong dan saiz tumbuhan, bukan sahaja penampilan cantik, tetapi juga kondusif kepada pertumbuhan tumbuhan.

 

3.Praktikal: Walaupun penampilan sangat penting, tetapi juga ingat untuk menerapkan praktikal. Seperti pokok buah-buahan, boleh memilih penanam yang lebih besar, lebih tinggi dan lebih dalam yang dapat memuat tanah yang cukup, nutrien pemakanan pokok buah mengikuti naik, tetapi juga tidak dapat besar dan pertimbangkan galas balkoni dan balkoni, supaya tidak menjejaskan keselamatan.

 

 

4. perlindungan alam sekitar: Pilih periuk perlindungan alam sekitar, jangan gunakan penanam plastik ringan dan nipis yang tidak tahan lama dan akan mencemarkan alam sekitar sekali lagi, memilih penanam yang boleh bertahan beberapa tahun.