Apakah bahan terbaik untuk penanam dan tukang kebun taman luar?

- Oct 05, 2019-

Terdapat banyak bahan yang biasa digunakan untuk penanam dan periuk tanaman, masing-masing dengan kelebihan dan kekurangannya. Beberapa pilihan yang paling popular adalah seperti berikut ...

Plastik: Penanam plastik dan pasu tumbuhan adalah pilihan yang murah dan tersedia secara meluas. Walaupun penanam plastik berwarna ringan dan periuk tanaman akan panas dan sejuk dengan cepat, alternatif berwarna gelap mungkin mengekalkan haba jika dibiarkan di bawah sinar matahari penuh, menyebabkan kerosakan kepada tumbuh-tumbuhan. Walau bagaimanapun, plastik bukan bahan yang paling teguh untuk penanam dan periuk dan oleh itu, mereka boleh terdedah kepada cuaca buruk. Jadi jika penanam plastik, itu adalah yang terbaik untuk memilih penanam psw.

Terracotta: Terracotta adalah satu lagi bahan klasik untuk penanam dan tumbuhan tumbuhan yang telah digunakan secara meluas sejak bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, terracotta berliang dan akan menyerap kelembapan dari kompos, yang sering menyebabkan tumbuhan memerlukan penyiraman tambahan. Terracotta juga boleh terdedah kepada retak dan runtuh dalam cuaca sejuk.

Seramik: Pot seramik adalah pilihan hiasan yang sangat berkesan untuk penggunaan dalaman, terutamanya mengingati kecenderungan mereka untuk cip atau pecah semasa fros. Tidak seperti terracotta, periuk seramik jauh kurang berpori, yang boleh membawa kepada penembusan air yang berpotensi, bermakna penting untuk memastikan bahawa mana-mana periuk seramik mempunyai lubang saliran yang dibor ke pangkalan.

IMG_7767