Selepas Bunga Telah Berubah, Daun-buahannya Telah Dihapus.

- Oct 12, 2018-

Beberapa rakan bunga mengatakan bahawa selepas bunga itu berubah, daunnya dihancurkan. Saya tidak tahu di mana masalah itu. Malah, ini adalah sebab mengapa bunga itu belum pulih selepas akar bunga itu. Seperti kata pepatah, "Orang bergerak, pokok itu bergerak ke kematian" adalah sebab ini.

Yang paling pantang untuk bunga perubahan lembangan adalah untuk menukar lembangan tanpa musim. Keadaan ini kemungkinan besar akan menyebabkan daun jatuh dan juga mati selepas menukar lembangan, kecuali rakan-rakan bunga berpengalaman.

Jika ia sudah dihancurkan, adalah disyorkan untuk meletakkan bunga di tempat yang sejuk dan berventilasi untuk melambatkan anak benih. Masa adalah kira-kira seminggu atau lebih. Keadaan biasa boleh dipulihkan. Sudah tentu, ada kes di mana bunga diganti dan bunga-bunga mati.

Di samping itu, jika rakan-rakan bunga mempunyai keperluan untuk menukar lembangan tersebut, disarankan untuk membawa tanah untuk menukar lembangan, yang akan menjadi lebih selamat.

Selepas periuk pasu berubah, air dituangkan sekali, supaya tanah potting menyerap air yang cukup, dan jumlah penyiraman tidak terlalu banyak. Ia mesti disiram selepas tanah potting kering. Lebih baik menyemburkan air di permukaan setiap hari. Ia perlu diletakkan di tempat yang sejuk, tidak terdedah kepada matahari, atau ditiup di tuyere untuk mengelakkan kerosakan pada bunga. Bunga-bunga yang baru saja diganti tidak dapat disenyawakan, kerana akar tumbuhan tidak dapat diserap dengan segera setelah ditanam, jadi tunggu mereka di lembangan baru. Selepas tumbuh daun baru atau menanam akar baru, menyuburkan mengikut prinsip baja nipis.